Trysil: Tryslinger og tilreisende har et veldig godt tilbud av spisesteder. Bare i Trysilfjellet er det 32 spisesteder man når med skia på beina. I tillegg er det ti spisesteder til i Sentrum.

Behovet for kokker er stort.

- Vi regner med at det er mellom 80 og 100 kokkestillinger i Trysil, sier Simon Lindwall som er koordinator for Trysil restaurantforening.

For årets sesong er naturlig nok de fleste stillinger besatt.

- Men det er et stort behov framover, og for dem som ønsker å utdanne seg som kokk vil det alltids finnes muligheter i Trysil, mener Lindwall.

Ved årsskifte var det 6.566 personer bosatt i Trysil. Med nærmere 100 kokkestillinger betyr det at at det finnes en kokk for omtrent hver 66. person.

Lærlinger

Noen av spisestedene har sett verdien av å ta inn lærling. Trysil kommune har innført lærlinggaranti for tryslinger ved Trysil videregående skole som går kokkefag.

Arvid Ignell (18)er en av dem som har lærlingplass - og stortrives med det.

- Jeg gikk skole på Nannestad for vi bodde der før, forteller han som nå har familien i Søre Osen. Selv bor han på hybel i bygda i påvente av å få førerkort.

Han ønsket først å få seg læreplass i Elverum, men skiftet mening og ville satse i Trysil. Både fordi det er mange gode spisesteder og muligheter for en kokkelærling å ta utdanningen sin ferdig, Men også fordi han er glad i å stå på ski og sykle.

- Jeg ringe Flæsk & Humle direkte selv og spurte om det var muligheter, forteller han. Det var det.

Lærer mye

13. september startet han læretiden på den nye restauranten som ligger ved Trysil hotell. Han stortrives. Og han lærer mye.

- Hos oss er det en meny som varierer ofte og derfor lærer jeg veldig mye, forteller han. Flæsk & Humle har blant annet en sharing-meny som skiftes ut ofte.

En vanlig dag som lærling starter klokken 14. Da skal alt forberedes til restauranten åpner klokken 18. Arbeidstida passer Ignell helt perfekt.

- Da får jeg mye tid på dagen til å stå i skibakkene, sier han.

Ansvar og muligheter

Som lærling får han både mye ansvar og mange muligheter.

- De andre kokkene er veldig åpne med å la meg få lov til å komme med forslag, forteller han. Sånn sett er både kokkene og Ignell til felles inspirasjon for hverandre.

- Og de er flinke til å passe på at jeg får mulighetene til å lære. Lager de noe nytt når jeg ikke er der, skriver de ned slik at jeg også får kunnskapen, forteller han. Å gå skole og få basiskunnskapen var bra, men det er nå som han går i læra at han virkelig får bruke basiskunnskapen og utvikle seg videre.

- På skolen fikk vi basisen, men nå får vi virkelig teste ut hvordan man setter sammen menyer og smaker, sier han.

Høyt nivå

Gjennom praksis fra skolen har Ignell jobbet flere steder, både på Radisson på Gardermoen, Norske Selskap og Elgstua i Elverum. Nivået i Trysil ligger ikke tilbake for noen av disse stedene.

- Det er et bra nivå her. Og selv om restauranten er veldig ny, lager de god mat og har gode smaker. De satser på gode råvarer, og kommer til å satse enda mer på lokale råvarer, sier han.

Læretida for kokkelærlinger er to år. Ignell håper at det er plass til ham som kokk i Trysil etter at læretiden er over. Han er også sugen på å reise utenlands for å lære enda mer.

Øl i maten

Han synes det er gøy å teste og kombinere smaker sammen. På Flæsk & Humle som har eget ølbryggeri synes han det er ekstra moro å tilpasse maten til de ulike ølsortene.

- Vi bruker mye øl også i selve matlagingen. Det er gøy å se hva øl kan gjøre med maten, sier han. Selv er han mest interessert i forretter og desserter.

- Å kombinere crisp med det varme, søtt og salt er spennende i desserter, og eksperimentere med tyggemotstander i maten, sier han.

Valgte rett

Ignell skjønte i løpet av ungdomsskolen hvilken utdannelse han ville ta.

- I åttende klasse hadde vi mat og helse, og jeg begynte å skjønne at dette var noe jeg kunne drive med. I niende og tiende hadde vi valgfag med mat, og der fikk jeg toppkarakterer. Da søkte jeg kokkelinje, forteller han.

Han er ikke mindre sikker på at han valgte rett nå, etter et snaut halvår på kjøkkenet. Han trives godt, både med jobben og med omgivelsene og mulighetene for aktiviteter på fritida som Trysil gir.